Korsknap er en skøn lille flerårig bunddækkeplante, som du måske kender fra grøftekanten, skovbrynet eller græsplænen. Den skyder i det tidlige forår og smager skønt og krydret af mynte, men pas på med placeringen, for den kan nå vidt omkring på en sommer.
Korsknap dækker og beskytter jorden med sine grønne blade hele året, dog blive bladene lidt trætte og matte i løbet af vinteren. Fra at holde sig meget tæt på jorden hele vinteren, skyder den oprejste skud i det tidlige forår. Skudspidserne er fortrinlige i forårets tidlige salater, og senere på foråret blomstrer korsknap med smukke lilla, spiselige blomster i bladhjørnerne op langs skuddets 15-20 cm høje stængel. Bierne er ret vilde med korsknapblomsterne, så lad lidt sidde til dem, når du høster. Efter blomstringen kaster korsknap sig ud i projekt ‘ud i alle verdenshjørner’, hvilket kan være helt fantastisk, hvis man har noget bar jord at dække, men i et bed med andre urteagtige planter skal man være lidt på vagt. Heldigvis er korsknap forholdsvis nem at tæmme, især hvis jorden er løs, da udløberne ligger over jorden og rødderne ikke går dybt.
Her på bagkant kan jeg sagtens se det ironiske i min kamp for at få indkøbte korsknapfrø til at spire for et par år siden - jeg såede og såede og såede, og fik kun nogle ganske få og meget små og skrøbelige planter ud af det. De blev passet og plejet, og nogle få af dem klarede skærene. Selvfølgelig tog jeg aflæggere så snart jeg kunne (don’t) og plantede andre steder i haven, hvor der lige var en bar plet. Nu er jeg så nået dertil, hvor jeg næsten bruger mere tid på at rive korsknap op end skvalderkål… Men lad dig ikke afskrække af min smånaive tilgang, for korsknap både smager skønt og er pæn og nyttig hele året, men brug den under hækken, mellem frugttræer eller mellem andre stærke planter, der ikke sådan lige lader sig vælte omkuld. Og sæt eventuelt ‘hønsehæren’ ind når der skal tyndes, hvis du har sådan en...
Det her med at købe frø til planter, der vokser vildt i den danske natur virker lidt tosset, men jeg gør det af og til for at lære planter at kende. Selvom jeg havde læst om korsknap og set billeder af den, følte jeg mig ikke sikker nok til selv at gå på rov i naturen efter en stikling eller lidt frø. Der giver købte frø altså en lidt større sikkerhed for at det er den rigtige plante, man har fat i, hvilket jo især er væsentligt, når det kommer til spiselige planter.