flerårigegrøntsager.dk

Pibeløg

Pibeløg er en af mine yndlings flerårige grøntsager. Ok, indrømmet, jeg har mange yndlings, men pibeløg er noget af det første, der kigger frem i foråret, og både smagen og anvendelsesmulighederne læner sig op ad forårsløg, så det er svært at være sur. Dog skal du lade roden stå, og kun plukke de grønne blade, for at den kommer igen, så dér var et enkelt minus i forhold til almindelige forårsløg, men til gengæld kommer de år efter år helt af sig selv. Can’t win ‘em all, og alt det der. 

Jeg bruger mest pibeløg i salatskålen, hvor de tilfører en dejlig frisk løgsmag, uden at det bliver for stærkt. De kan også bruges som grønt drys på fx en tærte. Jeg er ret sikker på, at de også kan bruges i gryderetter eller frikadeller i stedet for løg, men pga den milde smag skal der nok en ordentlig håndfuld til, og så store er mine pibeløg ikke endnu, så det har jeg til gode at prøve. 

Du kan så pibeløg i sensommeren eller i foråret, enten i en klump eller på række, alt efter hvordan du lige synes det passer bedst ind i din have og dine behov. Jeg kan rigtig godt lidt udtrykket i en ‘skovhave’ hvor forskellige planter står sådan lidt hulter til bulter mellem hinanden, men omvendt kan rækker med skilte være praktisk, hvis det skal gå lidt hurtigt med at høste til aftensmaden en dag, eller man sender en hjælper afsted, som ikke lige bruger alle sine vågne timer på at nørde spiselige planter. 

Det første år skal du give planterne ro til at etablere sig. Altså, det er jo ikke sådan at man kommer i fængsel af en smagsprøve, men det kan være givet godt ud at lade planten komme godt fra start. Efterfølgende år vil planten være kraftigere, og du kan høste. Lad altid noget grønt blive tilbage på planten, da du ellers risikerer at udpine den. Med andre ord - sørg for at have rigeligt med pibeløg. I år har mine pibeløg været lidt vrantne, formentlig pga den kolde vinter, og jeg har derfor slet ikke haft nok at høste af. Og så er der kun én ting at gøre - og det er at så nogle flere. Mange flere. Og det har jeg så gjort, og det bliver så lækkert med en overflod af pibeløg om et par år. 

Fra andet år og frem vil pibeløgene blomstre med kugler af hvide blomster, som insekterne er vilde med. Hvis du lader blomsterne sidde og visne, vil de danne frø, som er modner midt på sommeren. Gør du ingenting, vil den så sig selv (som vinden blæser) rundt om moderplanten, men vil du gerne selv bestemme, hvor frøene skal sås, skal du indsamle frøstandene inden de små sorte frø drysser ud. Er de ikke helt knastørre, skal du lade dem ligge luftigt i et par uger indtil de er. Hos mig foregår sådan noget tit i en gammel isbøtte oven på køkkenskabene. Herefter kan du gemme frøene tørt og mørkt, eller så dem med det samme. Løgfrø siges at miste sin spiredygtighed forholdsvis hurtigt, men det er ikke noget jeg selv har erfaring med. 

Pibeløg kan købes både som frø og i potter (hvor du springer et års venten over) i udvalgte frøbutikker og planteskoler. 

flerårigegrøntsager.dk