Skorzonerrødder er mest kendt som en enårig rodfrugt i køkkenhaven, hvor den gror nogle delikate rødder, men den kan også dyrkes som flerårig grøntsag, hvor det i stedet for roden er den overjordiske del af planten, man høster og spiser. Hele planten er spiselig, både de grønne blade, de unge blomsterskud og blomsterne. Alle plantens dele har en mild og god smag. Planten er fuld hårdfør.
Skorzonerrødder dyrker du fra frø, som du kan købe mange steder i foråret. Det kan være svært at få frøene til at spire, så så rigeligt. Efterfølgende kan du tage frø fra dine egne planter, og de vil være mere spiredygtige. Om vi er ude i en plante, som (nogle gange) virkelig ikke bryder sig om at flytte hjemmefra, skal jeg ikke kunne sige, men noget tyder på det. Havrerod kan drille på samme måde, men er det heller ikke konsekvent.
Det første år sætter planten en bladroset, mens roden dannes. Du kan godt høste lidt af bladene allerede det første år, men gør det nænsomt, så planten stadig har energi til at etablere sig. Andet og efterfølgende år skyder skorzonerplanten med nye blade i det tidlige forår, og lidt senere på foråret skyder den i vejret med en blomsterstængel og blomsterknop. Hvis du lader være med at høste blomsterskuddet, vil du få flotte gule blomster om sommeren. Blomsterne er spiselige, og du kan fx bruge de gule kronblade som pynt på maden. Eller du kan lade (nogle af) blomsterne stå til insekterne, som elsker dem. Og senere kan du samle frø til nye planter, inden de flyver væk i vinden på samme (men lidt tungere) måde som mælkebøtter.
Skorzonerrøddernes blade er rigtig gode som fyld i salatskålen, især først på sæsonen, hvor bladene er lette og sprøde. Smagsmæssigt gør bladene ikke meget væsen af sig, så det kan være en god ide at putte forskellige andre typer bladgrønt i salatskålen også. Senere på sæsonen bliver bladene mere grove, og så er de mere egnet som grønt fyld i tilberedt mad, fx tærte eller grøntsagsdeller. Skuddet kan du dampe let eller lynstege på panden med olie og salt, og anvende som tilbehør til enhver ret. Skulle du nå til et punkt, hvor du har for mange skorzonerrødder i haven, kan du grave nogle af de efterhånden store rødder op. De er efter sigende lige så delikate som de små rødder, der høstes efter en enkelt sæson, men jeg har ikke selv erfaring med det endnu.